2012-09-27 Krásné podzimní dopoledne s páťáky ZŠ a MŠ Brno, náměstí 28. října

Název

2012-09-27 Krásné podzimní dopoledne s páťáky ZŠ a MŠ Brno, náměstí 28. října

Popis

Místo: Kociánka Brno

Venku je nádherné podzimní teplo. Proto si s projektem BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC užíváme sluníčka. Ve čtvrtek 27. září to byli společně s námi žáci pátého ročníku ZŠ a MŠ Brno, náměstí 28. října, kteří vklouzli poprvé do světa našich postižených kamarádů.

Na Základní škole Stará v Brně jsme již byli mnohokrát. Proto není divu, že se Michael, jenž se o děti po celé dopoledne stará, přivítal s touto skupinkou na bráně areálu Kociánky velmi srdečně a radostně. O tato setkání je mezi školami obrovský zájem. Počet dnů v kalendáři, ale nestačí pokrýt všechny zájemce.

Páťáci začali svou pouť tradičně na rybníčku .Zde na sebe navzájem všichni prozradíme, co se komu přihodilo nového. Taky si neopomeneme říct spoustu praktických věcí ze života postižených lidí. Proč není dobré se jim posmívat a také posmívat se svým zdravým kamarádům, ale naopak jak jim můžeme pomoct. Pak jsme se zaposlouchali do zvuků přírody. U toho jsme přemýšleli, jaký je rozdíl mezi tím, když někam přijdeme a moc věci nevnímáme, nebo naopak, když se na chviličku zastavíme a na místo křičení jenom nasloucháme. Při naší procházce jsme nevynechali ani 250 let staré stromy, jenž děti pořádně objali okolo jejich kmene. Dále naše kroky směřovaly k výběhu s koňmi. Tentokrát se v něm promenádovala Barinka. Bylo to skvělé představení protože paní pečovatelka nám prozradila spoustu praktických věcí ze života koní. Třeba když se ráno nasnídá, musí následně ze sebe dostat spoustu energie, aby mohl dobře sloužit a pracovat pro postižené děti. Ukázali jsme si, jak umí zacouvat, jak dokáže zatáčet. Děti si mohly koníka nejen pohladit, ale i se na něm také svést. O to snáze poté vstřebávali spoustu zajímavostí o hipoterapii a její konkrétní pomoci postiženému člověku.

Po naučné exkurzi v koňském výběhu, jsme pokračovali v poznávání dalších zvířátek v areálu Kociánky Brno. Každé zvířátko si děti pořádně prohlédly. Jejím zvědavým očím neunikly kozenky Lejla, Shejla a Dejla, prasátkové duo Hubert a Toník či fretka jménem Ferda. Vždy je to spojeno s tím, jak svět zvířat, může pomoci tomu, v němž jsou postižení lidé a jak bychom se měli k sobě vzájemně chovat. Je to přesně jedna z mnoha věcí, které tyto děti potřebují a perfektně si pamatují.

Oblíbeným bodem programu, jenž nelze vynechat, jsou průlezky a houpačky. I tady bylo dostatek času na dobré poklábosení si. Žáci ze ZŠ a MŠ Brno, náměstí 28. října, také osobně navštívili terapeutické dílny. Ty se věnují výrobě košíku a práci s bílinkami. Bylo to strašně moc zajímavé. I žáci Základní školy praktické Stará Brno neutekli před náročným úkolem - zapamatovat si jména všech dětí v terapeutických dílnách, kteří se jim představili. A zhostili se jej na výbornou. Je až neuvěřitelné, že si hned na poprvé jsou schopni zapamatovat patnáct jmen našich postižených kamarádů.

Turnaj v bocci jsme odehráli přímo v terapeutických dílnách. Při fandění jsme celý dům málem zbořili. Děti ze ZŠ a MŠ Brno, náměstí 28. října, podporovali bouřlivě nejen své spolužáky, ale také své nové postižené kamarády. Pomáhali jim s vozíčkem i s podáváním balónků. To všechno co jsme jim dali, mohli najednou ze sebe dostat ven. Je to stejné, jako když po mnoha setkáních a společné práci, pozve Michael děti z diagnostického ústavu nebo dalších center na trénink našich nejmenších postižených broučků. Najednou začnou fungovat ty nejobyčejnější věci, které jsou v životě ze všeho nejdůležitější. Hlavně tito mladý lidé mají možnost projevit spoustu úcty a lásky naplno ze srdce pracovat a pomáhat druhým.

Díky vám všem. Michael Svoboda

Období

Statistiky

  • 369 fotek
  • 0 se líbí

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2012-09-27 Krásné podzimní dopoledne s páťáky ZŠ a MŠ Brno, náměstí 28. října
Komentáře Přidat