2011-03-15 Udělali jsme další velký krok vpřed

Název

2011-03-15 Udělali jsme další velký krok vpřed

Popis

Místo: Kociánka Brno

Dnes, 15.3. 2011, jsme udělali velký krok dopředu v naší společné práci. Děti z DD Tišnov a jejich skvělí vychovatelé jdou s námi společnou cestou v projektu BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC, jehož pořadatelem je VUT v Brně. Tišnovské dětí už zvládnou prakticky složit a rozložit vozík, dovedou rozlišit postižení, rozumí různým projevům v chování našich postižených kamarádů, umí jim pomoci při jídle, na toaletu, připravit pro ně sportovní nebo zábavný program, ale hlavně je mají rádi, věří jim, navštěvují se a vzájemně si fandí - no prostě mají k sobě blízko.

Jednotlivé aktivity projektu na sebe navazují a mají jasný řád a cíl. Dnes děti z DD Tišnov s paní ředitelkou Hankou Štrajtovou a dvěma vychovatelkami jako první absolvovaly další navazující program - stejně jako jejich postižení kamarádi. Dnešním cílem bylo seznámení s ustájenými zvířaty a péčí, kterou potřebují, zjistit, co je to hipoterapie, animoterapie a vyzkoušet si tyto metody tak říkajíc na vlastní kůži.
Děti ihned po příchodu přivítali ředitel Kociánky Brno Mgr. Jiří Podlucký, na jehož pozvání děti přišly, a Michael Svoboda, ředitel projektu BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC, který celou akci naplánoval a zajistil. Celý den se o děti skvěle starali vychovatelé Marta Kotasová, Šárka Valentová, Markéta Strejčková, Kamil Smíšek.

Návštěvu přivítali nádherní koni Matýsek, Bálinka a Lešek. Dětí bylo opravdu mnoho a není divu, že koníci trošku znervózněli. Po krátkém povídání o tom, jak zvířátka na Kociánce žijí, a vzájemném okukování se všichni uklidnili. Dotazy dětí a hlazení koníků nebraly konce. Koníci se tvářili, jako by také poslouchali, a zájem dětí jim byl asi také příjemný.

Hned potom se děti projely na konících stejně jako jejich postižení kamarádi, samozřejmě za doprovodu vychovatelů. Všichni si to opravdu užili.
Následovalo seznámení s dalšími zvířátky, která na Kociánce žijí. Děti si pohladily králíky, andulky, prasátka Huberta a Jůlinku, pohrály si s kačenami.

Pak se děti rozdělily do tří pracovních skupin, dostaly kolečka, hrabě, lopaty a další nářadí. Každá skupinka měla za úkol postarat se o jeden druh zvířat. Nejstarší děti pečovaly o koně, mladší o čínská prasátka a o kozy. Více jak hodinu pořádně uklízely výběhy a stáje, mohly zvířátka nakrmit a pohladit. Děti nám udělaly obrovskou radost, všechny se ke zvířátkům chovaly velmi ohleduplně a citlivě, pracovaly s chutí. Dokonce i ty nejmenší odvedly pořádný kus práce.

Dá se říci, že vyvrcholením celého dopoledne bylo čištění a okování koní. Po krátké instruktáži děti samy vyhřebelcovaly dva koníky a MVDr. Havelka jim předvedl, jak probíhá péče o koňská kopýtka – vlastně taková koňská pedikúra. Kovářská práce vypadala trochu strašidelně a děti měly strach, zda to koníky nebolí. Ale jak bylo vidět, koníci v klidu stáli a nejevili ani nejmenší známky znepokojení. Pan doktor dětem vysvětlil, že péče o kopyta je nutná a koním nijak neubližuje.

Na závěr proběhl turnaj v boccii, rozdávání medailí a čokoládových odměn, které pro děti zajistil Michael. Tyto medaile s logem projektu nelze koupit. Děti a vychovatelé je dostali nejen za sportovní výsledky, ale hlavně za to, že podporují přátelství, spolupráci a vzájemně si pomáhají bez ohledu na to, zda má někdo z nás nějaký handicap. Všem organizátorům, zejména zaměstnancům Kociánky a Michaelovi patří velké poděkování nejen za jejich každodenní důležitou a trpělivou práci, ale také za to, že jsme zase spojili své síly a velmi zajímavý program mohly absolvovat děti, které znají a mají rádi své postižené kamarády.
Milí vychovatelé z Kociánky, pane řediteli, moc si vážíme toho, že jste nás všechny pozvali. Společné setkání nás potěšilo a máme k sobě zase o krok blíž.
Jedna myšlenka na závěr. Někdy potřebujeme terapii u zvířátek více my – dospěláci - něž děti, a tak se prosím podívejte alespoň na fotografie z naší návštěvy. Ať vás pořádně povzbudí a dodají energii nejen pro tento okamžik, ale také k další spolupráci. Michael Svoboda

Období

Statistiky

  • 269 fotek
  • 0 se líbí

Fototechnika

Olympus u7040,S7040

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2011-03-15 Udělali jsme další velký krok vpřed
Komentáře Přidat